past exhibition 2024

ANNA MILEWSKA


HIDE AND SEEK


Motiven i Anna Milewska bildvärld är få och kretsar ofta runt kvinnor eller flickor omgivna av frodig grönska och ter sig ofta förföriskt idylliska.

I sitt måleri behandlar konstnären gärna ämnen relaterade till människan och naturen. Hennes verk uppmuntrar till reflektion av förhållandet mellan människa och natur samt behovet av att vara nära den. Huvudhjälten i hennes måleri är stark, självständig men samtidigt en känslig kvinna som hämtar energi från naturen får att existera.

Närvaron i hennes motiv är inte bara en självavbild som man ser i en spegelbild utan även en bild av en inre emotionell känsla. Det är ett försök att fånga glädje, sorg, längtan och rädsla men även inblick i djupet av hennes själ. Teman där bara naturen är huvudmotivet är också mycket viktig får Anna Milewskas skapande hon säger ”Där hittar jag ro och balans, känner att jag är en del av något som är mycket större.”

Oftast är motiven typiska landskapsmotiv, närgångna av tjocka grönskande naturblad som ses i närbild. I de motiv som konstnären tar sin frihet i uttryck och vågar ha friare penseldrag blir motiven mer suggestiva.

Hennes media är olja , akryl på duk.

Anna Milewska,

född 1988 i Zamosc, Polen.

Utbildad i Academy of Fine Arts i Warszawa, där hon b.la. studerade för prof. Piotr Boguslawski .

Bosatt i Frankfurt am Main, Tyskland, år 2025 planerar konstnären att vara verksam i Sverige.

Konstnären har deltagit i många individuella och kollektiva utställningar både i Polen och Tyskland.

"Hide and seek” utställningen är konstnärens debututställning i Sverige. 

MIRIAM VINAY


POETRY IN CLAY


I utställningen Poetry in clay fortsätter Miriam Vinay att utforska möjligheten att med sina keramiska föremål få människor att stanna upp och landa. Den spritsade ytan är på håll abstrakt men innehåller många detaljer och tillsammans med färg och form skapas föremål som uppmanar till att komma nära och titta närmare. Konstnären själv hämtar sin inspiration och sitt lugn från skogen. Likt hur en mossig sten transporterar henne in i en annan värld när hon förflyttar sig djupare in i de rika detaljerna i mossan, hoppas hon fånga betraktaren av sina verk på samma sätt. Ett lugn i vardagen kan vara en längre tid för reflektion men också ett kort ögonblick som grundar dig bara en sekund i nuet men för med sig en känsla som varar länge.

Miriam Vinay,

Född i Gävle, Sverige 1990. Kandidatexamen i Keramik och Glas från Konstfack 2018.

År 2023 representerade konstnären Sverige på Florens-biennalen, en internationell utställning för samtida konst.













____________________________________________________________________________________________________________________________________