artist-CV

ABANTE GALLERY

HORNSGATAN 44 118 21 STOCKHOLM

ÖPPETTIDER

TI-TO 12-18 FR-SÖ 12-16

E POST abante@abante.se

Heléne Anderson bestämde sig redan som barn att hon ville bli konstnär, och hon har en gedigen och mångfasetterad konstutbildning bakom sig med inriktning på keramik; Carl Malmstens skola Capellagården, kurser på Konstfack, drejare vid Gustavsbergs keramiska konstateljéer, kurser i måleri, konststudieresor, kurser i konsthistoria, konstvetenskap, design, foto och marknadsföring. Till detta kan läggas Polishögskolan.

Heléne arbetade i 37 års tid parallellt som kriminalpolis, bland annat med utredning av falsksignerad konst, och som konstnär. Sedan fyra år är hon konstnär på heltid.

Heléne har tilldelats kulturstipendium vid två tillfällen och mer än 40 utställningar har det hittills blivit, samt en del offentliga uppdrag.

Sedan några år består skapandet främst av objekt i form av märkesväskor som Coco Chanel, Hermes, Louis Vuitton med flera.

Men även reliefer inspirerade av naturen. I hennes serie ”I havsbandet” beskrivs vindpinade klipphällar som sköljts av havet.

Heléne har även utkommit med två boktitlar; Polishuset i Stockholm och dess konstsamling, samt Kulturarvsbrott och konstförfalskning.

Heléne Anderson, född 1951 i Karlskrona där hon också hade sin uppväxt. Efter en mellanlandning i Lund är Heléne sedan 40 år boende i Stockholm.

Sist men inte minst så var Heléne sommarpratare i P1 år 2015.