exhibition 2018

ABANTE GALLERY

HORNSGATAN 44 118 21 STOCKHOLM

ÖPPETTIDER

TI-TO 12-18 FR-SÖ 12-16

E POST abante@abante.se

Sieme Wolfert

Vänner vi en sjö

20 jan-14 feb

På 70-talet gick jag på konstskola i New York.

Efter misslyckad för att inte säga katastofal skolgång åkte jag till Paris och några år därefter gick jag på Art Student´s League i New York.

Min lärare där sa, du går från svartaste svart till vitaste vitt, det är du, det är din personlighet. Det där köpte jag, jag var 19 år och hade hittat hem. Här fick jag vara jag, här fick mina känslor plats. Jag fick svarta utbrott på vita dukar och det var en bra väg in i konsten. Samtidigt tog jag intryck av abstract expressionism och feministisk konst. Jackson Pollock, de Koning, Franz Klein, Dottie Attie, Louise Bourgeoise, Helen Frankenthaler för att nämna några. I Soho visades hur mycket feministisk konst som helst, en sort diskbänksrealism eller gräv där du står filosofi.

På den vägen är det. Jag är här och nu.

Jag utmanas av vad ett par kolstreck kan visa. Min teknik varierar, ibland är det en snabb nästan omedveten impuls som blir en bra teckning. Ibland tar det lång tid då jag arbetar fram och tillbaka lager på lager, gräver efter något sort känslominne tills bilden talar när den är färdig, det kan ske oväntat o plötsligt, det är en sorts magi. Sieme

 

Representerad: Sörmlands Museum, Malmö Landsting, Helsingborg kommun, Halmstads Kommun, Uppsala Landsting och Statens Konstråd. Utbildning Idun Loven , Stockholm, Art Student League, New York, Vidareutbildning Konsthögskolan, Stockholm.

____________________________________________________________________________________________

Birgitta Sander

Open Spaces

24 feb-14 mars

Att lämna det täta, trånga, tunga och triviala. Utsikter öppnar sig, himlen välver sig på ett sätt som nästan hunnit glömmas bort sen sist, längst bort kanske en horisontlinje. Igenkänning med bottenklang i tidiga upplevelser av oändlighet och äventyr. Ögats glädje och känslan av lätthet. Här blåser en vind mot havet – vart tar den dig?

 

Den känslan strävar jag efter när jag arbetar med ett verk, i tunna lager över varandra så färgerna samspelar i många skikt. Förr målade jag i fria luften, utomhus, men nu nästan enbart i mina målarstudios på Norra Öddö i Bohuslän och på Södermalm. Det blir inre landskap, som speglar de öppna rum jag älskar.

 

_________________________________________________________________________________________

 

Gun-Britt Sundstedt

Åter i Stockholm

17 mars-6 april

 

Det är skört , luftigt och vackert. Konstnären Gun-Britt Sundstedt har sitt eget bildligt uttryck för att beskriva ett inre landskap, vatten, stad, broar eller en klänning.

 

I den femte separata utställningen på Abante Gallery visar konstnären en svit om sex målningar som handlar om frigörelsen från det visuella. Allt som är mellan huskropparna är långt viktigare än själva motivet. Varmt välkomna till utställningen.